Alles over Padel

Tennis, squash, platformtennis, pickleball, badminton… en nu Padel! De verscheidenheid aan racketsporten is overweldigend, zeker als je er niet veel van weet.

In Latijnse landen en Zuid-Europa is er een modaliteit genaamd Padel (aka als Paddle in de Engels sprekende gemeenschap) die de koning van de racketsporten is.

Wat is Padel?

Padel is een racketsport waarbij de wedstrijden officieel als dubbelspel worden gespeeld binnen een afgesloten ruimte met transparante wanden, die deel uitmaken van het hof. Het spel wordt gespeeld met een massief en geperforeerd racket, zowel binnen als buiten. De baan is vergelijkbaar met padeltennis op maat, maar dan anders gemarkeerd.

Sinds ik twee jaar in Spanje woonde, ben ik een paddelverslaafde geworden. Dus, als je niet wilt stoppen met het spelen van andere racketsporten, probeer dan geen padel te spelen.

Als je er meer over wilt weten, blijf dan lezen en ik zal je alles laten zien wat ik weet over deze geweldige sport.

Alles over Padel

Als je het over Padel hebt, is het belangrijk om te vermelden dat de sport in hoge mate wordt beïnvloed door drie belangrijke elementen: de baan, het racket en de bal. Als het gaat om het element dat het spel beïnvloedt en de sport uniek maakt, dan is dit de baan.

De drie hoofdelementen in het spel van Padel:

1.De baan

Het hof in Padel speelt een grote rol in de stroom van het spel. In deze racketsport is het toegestaan om met de bal tegen de muren te slaan, en dit aspect heeft een grote invloed op de strategische kant van het spel.

Basisfeiten over een padelbaan:

  • De grootte van de baan is 32ft breed (10m) bij 65ft (20m) lang.
  • De baan is rechthoekig en in tweeën gedeeld door een net, dat ongeveer 35 inch of 0,9m hoog is.
  • De baan moet volledig omsloten zijn.
  • Het oppervlak van de grond moet gemaakt zijn van poreus beton of cement, synthetisch materiaal of kunstgras.
  • De baan mag slechts één kleur hebben. De voorkeurskleuren zijn groen, blauw of terracotta en altijd in contrast met de kleur van het muuroppervlak.

2.De Peddel of Pala

Het Padelracket of “Pala” is massief, zonder snaren, hetzelfde als peddels met pikkels. Het padelracket moet echter wel geperforeerd zijn, vergelijkbaar met peddelrackets (Amazone-link).

Het is kleiner en compacter dan een tennisracket (Amazon link), waardoor het gemakkelijker te hanteren is.

Beide zijden van het racket moeten vlak zijn en kunnen zowel glad als ruw zijn. Ook moet er aan het uiteinde van het handvat een niet-elastisch koord zitten, dat om de pols moet worden gelegd als bescherming tegen ongelukken. Het gebruik van het koord is verplicht.

3.De ballen

De ballen in Padel zijn over het algemeen gemaakt van zacht rubber met een uniform buitenoppervlak in geel of in sommige gevallen wit. De buitenste laag kan bijvoorbeeld van wol of nylon zijn.

Op het eerste gezicht is het moeilijk te zeggen wat het verschil is tussen een tennisbal en een padelbal. Hoewel ze verschillend zijn in verschillende aspecten, is de sleutel tot het begrijpen van het verschil tussen een tennisbal en een padelbal de druk.

Vergeleken met een tennisbal zijn padelballen 0,06 atmosfeer lager op druk.

Hoe speel je padel? Gids voor beginners

Hoewel het een eenvoudig spel is, zijn er veel bijzonderheden als het gespeeld wordt in competities die je zou moeten weten. Echter, nu zal ik een overzicht maken van de grondbeginselen van Padel.

Ik heb een korte handleiding gemaakt om u te helpen voordat u uw eerste Padelspel speelt. Ik zal de basisaspecten doornemen die je moet weten om er klaar voor te zijn en er het beste uit te halen. Veel succes!

Het padelscoresysteem is vergelijkbaar met tennis. De wedstrijden worden geteld door het systeem van 15, 30, 45, enz. De eerste speler die 6 wedstrijden wint met een verschil van 2, wint de set. De eerste speler die 3 sets wint, wint het spel.

Elke drie wedstrijden wisselen de spelers van baan om veldvoordeel te vermijden.
Spelers kunnen de bal overal in hun eigen speelveld slaan. Er zijn geen beperkingen bij het spelen van de bal in je veld, beide spelers kunnen vrij rondrennen op hun eigen speelveld.
In Padel moet de bal de grond raken voordat hij een oppervlak aan de zijkanten (muren) raakt, met uitzondering van de service. Tijdens een rally kunnen de deelnemers met de muren spelen, rekening houdend met het feit dat de bal eerst de grond moet raken om legaal te zijn.
De service. De dienst is het motief van de meeste argumenten tijdens de wedstrijden. Bij het serveren moet de bal diagonaal over het net gaan en op het serviceterrein landen. Als de bal in het servicegebied van de tegenstander landt, buste stuitert en het hek raakt, wordt hij ongeldig verklaard.
Overhandse service is niet toegestaan. Het serveren in padel moet onder de heupen gebeuren op het moment van het raken van de bal. De speler die serveert zal de bal dus op de zijkant laten stuiteren en slaan voordat de bal over de heupen gaat.

In Padel kunnen we tot twee mogelijkheden om te serveren nemen. Spelen zonder het racket dat aan het koord is bevestigd is niet toegestaan in toernooien. Hetzelfde principe geldt voor alle situaties. Als we bijvoorbeeld het racket gooien, de bal raken en binnenkomen, is dat illegaal. Het racket moet te allen tijde worden vastgehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *